Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt. Hiermee gaan de ‘knooppunten’ in de spieren ontspannen. De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren. De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig van de 20ste eeuw door de Canadese arts C. Chan Gunn.

Een patiënt met myofasciale pijn heeft last van stijfheid en vaak acute of zelfs chronische spierpijn. Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen; de triggerpoints. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op waar de patiënt last van heeft.

Tijdens het onderzoek en de behandeling kijken we naar signalen van neuropathie. Met dunne acupunctuur-naalden trachten we een “release” van de spier te verkrijgen.

Doordat de spier geprikkeld wordt met de naald ontstaat er in eerste instantie een reflexmatige verkramping van de spier. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de spier loslaat (al dan niet direct of later). Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden.

De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie nemen toe.

Dry needling is geen acupunctuur en heeft in tegenstelling tot acupunctuur geen energetisch kader, daarbij wordt er geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprik-punten te bepalen.

Onze kinesisten

Silke Nelen

Silke is in 2021 afgestudeerd als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie en behaalde een Postgraduaat in de Manuele therapie in 2022.

Zij interesseert zich zowel in de algemene kinesitherapie en in het bijzonder in de schouderrevalidaties. Zij past ook Dry Needling toe.

Moveo Sano Kalmthout – Moveo Sano Heide

Gedeconventioneerd

Helen Thomas

Helen is afgestudeerd als master in Manuele therapie aan het SOMT in Nederland.

Ze is gespecialiseerd in acute tot chronische pijn in de nek, hoofdpijn, kaakproblemen, schouder, wervelkolom, bekkenklachten en stuitklachten. 

Over de jaren heen heeft ze nauw samengewerkt en les gegeven met Cecile Rost die internationaal bekendheid geniet in zwangerschap en bekkengerelateerde klachten. Daarnaast heeft ze ruime ervaring opgedaan met pijnpatiënten in de pijnpolikliniek.

Moveo Sano Kalmthout, Moveo Sano Heide

Gedeconventioneerd